Pranje fasada

Pranje svih tipova fasada

Zašto da se kreči kada može da se opere! Po neverovatno pristupačnim cenama peremo sve vrste fasada – staklene, mermerne, alu bond, demit, pikovane fasade.

Uticaj mikroorganizama i prljavštine na fasade

Poslednjih godina sve smo više suočeni s pojavom pojačanog rasta algi i gljivica na fasadama. I dok njihovu prisutnost na starim objektima smatramo logičnom posledicom dugotrajne izloženosti i uticaju atmosferske okoline. Pojava algi i gljivica na novim objektima je nepoželjna i smatra se nedostatkom ili lošom izolacijom zidova.

Fasade na kojima je primećen izražen rast algi i gljivica su povezani sa:

 • vrstom i kvalitetom spoljašnje izolacije zidova (glatkoća, struktura)
  Grube strukture znatno duže zadržavaju vlagu i sklonije su prljanju nego glatke.
 • delovanjem povećane vlage u vazduhu (u blizini reka jezera, potoka… kao i u područjima sa čestim maglama)
  Zbog sve vlažnijeg vazduha, usled klimatskih promena, duži su periodi zadržavanja vlage na fasadama.

Detaljnije o pranju fasada

Specijalizovani smo za pranje i čišćenje sledećih vrsta fasada: staklene, mermerne, alu bond, demit, pikovane i sve ostale tipove fasada.

Spremni smo za pranje teško pristupačnih površina

Pozovite nas za pranje fasada, bilborda, nastrešnica, svetlećih reklama, izloga i drugih teško deostupnih površina. Sve radimo na ekološki i potpuno bezbedan način.

Teleskopsko - mašinsko pranje svih staklenih površina i fasada

Prozori, izlozi, staklene i mermerne fasade

Servis MOBIL CLEAN je u mogućnosti da Vam ponudi i teleskopsko mašinsko pranje staklenih površina i fasada (staklo, mermer, panel…), uz upotrebu demineralizovane vode. U našem radu koristimo titanijum i karbon štapove – teleskop, kojima može da se dosegne i do 15 metara sa zemlje, bez korišćenja skela i alpinista. Prednost ovog tretmana je što je višestruko brži i jeftiniji od standardnog pranja, a staklene površine i fasade se brzo suše i izgledaju čisto, bez tragova fleka i kamenca. U zavisnosti od potrebe i šta se pere , kod pranja koristimo sledeće:

1. Pranje demiralizovanom vodom - pranje teleskopom i specijalnim četkama

 • pristup svim površinama nezavisno od visine
 • pranje sa zemlje bez skela i alpinista
 • pranje demiralizovanom vodom
 • suši se brzo, bez tragova fleka i kamenca
 • višestruko brže i jeftinije od standardnog pranja

2. Pranje odgovarajućim deterdžentom i demi vodom - pranje teleskopom i specijalnim četkama

 • pristup svim površinama nezavisno od visine
 • pranje sa zemlje bez skela i alpinistapranje deterdžentom
 • ispiranje demiralizovanom vodom
 • suši se brzo, bez tragova fleka i kamenca
 • višestruko brže i jeftinije

Ekološki svesno pranje fasda, sa garancijom kvaliteta

Kod pranja koristimo biorazgradiva sredstva, kao i dosta pomoćne opreme i mašina koje nam pomažu da što kvalitetnije operemo ono što ste naumili. Nudimo besplatan uzorak na delu fasade.

Pranje i održavanje alu - bond fasade

Pravila kod pranja alu-bond fasade

Aluminijumske fasade ne bi trebalo da se čiste po vrućini, jer je metal tada zagrejan i može doći do hemijskih reakcija na zagrejanoj metalnoj površini,koje će izazvati deformacije na aluminijumu, a moguće je stvaranje štrafti ili tačkica.Atmosferski uticaji, kao i mesto na kome se nalazi zgrada imaju veliku ulogu u potrebi za čišćenjem profila i fasada. Generalno, nakon čišćenja aluminijumskih fasada neophodno je obaviti pedantno pranje demiralizovanom vodom.
Sledi nekoliko uputstava za čišćenje eloksiranih aluminijumskih fasada.

 • Prvo, treba precizno odrediti radnje koje su potrebne za čišćenje određenih fasada i izabrati odgovarajući metod čišćenja.
 • Drugo, nikada se ne koriste sredstva za čišćenje sa veoma visokom ili niskom ph vrednošću, alkali ili oksidi. Ne treba mešati različita sredstva za čišćenje.

Proizvodi za čišćenje koji sadrže organske rastvore imaju štetno dejstvo na obojene profile ali ne i na eloksirane.Posebno jaka sredstva za čišćenje ne treba da se koriste na fasadama koje su napravljene od različitih materijala ili na dekorativnom eloksiranom aluminijumu. Za ovakve slučajeve bolje je upotrebiti blage rastvore. Najbolje je da se aluminijumske fasade čiste kada je hladovina.

Takođe, treba izbegavati čišćenje aluminijumskih fasada kada su temperature niske, to jest kada je fasada od metala hladna. Pranje alu bond fasade može da se izvodi na nekoliko načina i to zavisi od zaprljanosti i vrsti tretmana koje se koristi.

Pranje i održavanje fasade - demit i pikovane

Alge i gljivice na fasadi

Alge i gljivice su mikroskopski sitni oblici života koji se kao jedinke ne vide golim okom. Rastu na svim mogućim podlogama (drvu, metalima, staklu, plastici itd.), a osnovni uslov za njihov razvoj je vlaga. Kod zaprljanja na fasadama, uglavnom je reč o algama ili gljivicama, posebno na severnim mestima, odnosno na vlažnijim delovima fasada.

U zavisnosti od vrste podloge i zaprljanosti, za uklanjanje prljavštine i mikroorganizama sa fasade koristimo specijalne deterdžente, koje ih u nekoliko minuta nakon nanošenja, već vidno neutrališu. Alge se odvajaju od podloge tako da se mogu nežno isprati u sledećem koraku. Nakon završenog prvog koraka, ispiranje površine fasade može početi.

Postupak pranje demit ili pikovane fasade

Otopljene nečistoće nežno se peru koristeći ravnu mlaznicu raspršivača s niskim pritiskom. Zbog velike udaljenosti mlaznice (oko 40 cm) fasada ostaje neoštećena.

Kako bi se sprečilo ubrzano obnavljanje algi, čista fasada bez algi i gljivica se tretira s našim transparentnim sredstvom za dezinfenkciju i zaštitu fasade. Zbog velike dubine prijanjanja, zaštita koja se nanosi na fasadu, ima veliki doprinos i efekat protiv algi i gljivica. Zbog različite površine objekta, visine, spratnosti i stepena zaprljanja, cenu možemo da odredimo nakon besplatnog pregleda objekta.

Cene pranja fasada

Cena pranja fasade zavisi od veličine fasade, spratnosti tj. visine i pristupačnosti objekta, kao i zaprljanosti same fasade. Dolazak predstavnika naše firme na Vašu adresu radi uvida je besplatno, a naš rad karakteriše brza, temeljna i efikasna usluga koja se obavlja u skladu sa Vašim zahtevima, kao i u vreme koje odgovara.

 • Pranje staklenih fasada ( po dogovoru )
 • Pranje demit fasada ( po dogovoru )
 • Pranje aluminijumskih fasada – alu bond ( po dogovoru )
 • Pranje fasada od panela ( po dogovoru )