Pranje tepiha: Najbolji način i vrste pranja tepiha

Opšte je poznato koliko je redovno čišćenje i pranje tepiha važno pri održavanju higijene u domu ili na random mestu. Sveže oprani i očišćeni tepisi daju novu svežinu prostoriji koja će trajati danima. Nekada su se tepisi čistili ribanjem, polivanjem vode i udaranjem. Danas postoje efikasnije i pouzdanije metode koje će učiniti vaš tepih čistim i svežim.

Mnogi ljudi misle da je sapunjanje tepiha i čiščenje šamponom i penom najbolji način, ali to nije tako. Metode pranja tepiha se razlikuju od vrste tepiha koji se pere i opšteg stanja (čišćenje stvrdnutih mrlja i prljavštine, klasično usisavanje ili lagano održavanje i povremeno čišćenje i osvežavanje tepiha).

Sadržaj

Koji je najbolji metod pranja tepiha?

Najbolji način za pranje tepiha je korišćenjem vodene pare! Ovakav metod čišćenja tepiha uklanja 90% prljavštine i bakterija iz tepiha. Pre čišćenja tepiha vodenom parom neophodno je dobro usisati tepih.

Vrste pranja tepiha

Pranje tepiha parom

Najkorišćeniji metod za pranje tepiha kod kuće. Za ovu vrstu pranja potrebna Vam je mašina za pranje tepiha parom. U mašinu se sipa topla voda i pod pritiskom se stvara para. Čišćenje tepiha parom rastvara gustu prljavštinu, blato i ostale fleke na tepihu, omogućavajući njihovo lakše uklanjanje. Para dodatno “naduvava” tepih, i zbog toga tepih izgleda sveže i mekši je pod nogama. Pre čišćenja tepiha parom potrebno je dobro usisati tepih.

Pranje tepiha šamponom (dubinsko pranje tepiha)

Pranje tepiha šamponom (dubinsko pranje tepiha) – Za ovaj metod se koriste specijalni deterdženti koji se nanose sa puno vode.. Za razliku od ostalih metoda, čišćenje tepiha šamponom potrebno je uraditi van doma zbog velike količine vode i šampona koje se koristi. Za ovaj način čišćenja tepiha koriste se mašine (fiksne i mobilne) sa rotacionim četkama. Četke utrljavaju šampon duboko u strukturu tepiha, i otpuštaju mrlje i prljavštinu. Zatim se koristi čista voda za isisavanje prljavštine i dubinsko ispiranje. Postupak se ponavlja sve dok tepih ne bude čist.

Suvo pranje tepiha

Suvo pranje tepiha – ili pranje tepiha korišćenjem pene. Koriste se specijalni deterdženti i hemikalije u prahu koje u dodiru sa minimalno vode stvaraju penu. Tepih se onda riba i četka, ili ručno ili uz pomoć mašine sa rotirajućom četkom. Suvo pranje tepiha, zbog korišćenja minimum vode je idealno za čišćenje tepiha u stanu, bez nošenja u perionicu. Takođe je i odličan izbor prilikom čišćenja etisona koji su zalepljeni na pod i ne mogu biti transportovani.

Profesionalno čišćenje tepiha velikim mašinama

Profesionalno čišćenje tepiha velikim mašinama – Koriste se velike mašine koje poseduju samo profesionalne firme za čišćenje tepiha – tepih servisi, i zahteva transport tepiha. Mašine koriste kombinaciju i miks gore pomenutih tehnika pranja tepiha. U zavisnosti od teksture tepiha, proces profesionalnog čišćenja tepiha će se sastojati od:

  • trešenja tepiha od prašine
  • čišćenje rotacionim četkama koristeći šampon i vodu ili specijalnu penu
  • čišćenje tepiha parom
  • ceđenje tepiha i sušenje

Ovakav način čišćenja tepiha je preporučeno raditi jednom godišnje i zahteva angažovanje profesionalne firme za čišćenje tepiha.

Spremni smo za pranje svih vrsta tepiha i etisona

Pozovite nas za pranje tepiha, stazica, etisona, ćilima. Čistimo tepihe svih materijala i dimenzija. Sve radimo na ekološki i potpuno bezbedan način.

Ekološki svesno pranje tepiha, sa garancijom kvaliteta

Kod pranja koristimo biorazgradiva sredstva, kao i dosta pomoćne opreme i mašina koje nam pomažu da što kvalitetnije operemo ono što ste naumili.